eκπ@ιδευτικός κύκλος allazo to sxoleio mou
Σφάλμα
  • Folder doesn't exist or doesn't contain any images

Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης και Αειφόρου Ανάπτυξης ( http://www.diavima.edu.gr) σε συνεργασία με το Køge Business College της Δανίας και με την υποστήριξη του Δήμου Ιθάκης θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο του 2014 'Θερινό Πανεπιστήμιο' στην Ιθάκη, με θέμα:

Σχεδιάζοντας εκπαιδευτικό υλικό για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης

Απευθύνεται
Σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε διευθυντές σχολείων, υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εργαζόμενους σε φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης, σε φοιτητές παιδαγωγικών τμημάτων και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε γονείς που τους απασχολεί η ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών τους, καθώς και σε κάθε άτομο που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.
Σκοπός
Οι συμμετέχοντες να καταστούν ικανοί να διαμορφώνουν εκπαιδευτικό υλικό καθώς και να σχεδιάζουν διδασκαλίες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αξιοποιώντας τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης, με τρόπο που να αναπτύσσεται η πολλαπλή νοημοσύνη των μαθητών και γενικότερα των εκπαιδευομένων τους:
• στην καθημερινή διδακτική πράξη σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες
• σε σχολικές δραστηριότητες, όπως η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η αγωγή υγείας, η αγωγή του καταναλωτή, οι πολιτιστικές δραστηριότητες, η τοπική ιστορία / στην ευέλικτη ζώνη
• στις βιωματικές δράσεις και στις ερευνητικές εργασίες (Project)
• στην Εκπαίδευση Ενηλίκων, στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, στη Συνεχιζόμενη Επαγγελματική Κατάρτιση και στη μη τυπική εκπαίδευση
Το νησί της Ιθάκης, ο απόλυτος προορισμός
Η Ιθάκη, γνωστή σε όλο τον κόσμο από τον πολυμήχανο Οδυσσέα, φιλοξενεί για έβδομη χρονιά το 'Θερινό Πανεπιστήμιο'. Τα γραφικά χωριά και οι περιοχές που συνδέονται με την Οδύσσεια, οι πολυάριθμες παραλίες με τα βαθυγάλαζα νερά και οι εναλλαγές των τοπίων συναρπάζουν τον επισκέπτη. Νησί με αμέτρητους συμβολισμούς, εμπνέει ποιητές, λογοτέχνες και καλλιτέχνες. Πρωτεύουσα είναι το Βαθύ, μία αρχοντική κωμόπολη παραδοσιακής αρχιτεκτονικής χτισμένη στο Ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνα.
Ιδανικό μέρος για ένα καλοκαιρινό διάλειμμα από το άγχος και το θόρυβο της σύγχρονης ζωής. Ιδανικό μέρος για να αρχίσετε τις διακοπές σας!
Εκπαίδευση και διακοπές
Συνδυάζοντας την εκπαίδευση με τις διακοπές στην Ιθάκη, οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε πολλές δραστηριότητες για να γνωρίσουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού. Προσφέρονται:
• Πεζοπορική διαδρομή στο μονοπάτι του Λουδοβίκου Σαλβαδόρ-παιχνίδια μίμησης και αυτοσχεδιασμοί
• Εκπαιδευτικό δρώμενο: αναζητώντας τον Οδυσσέα στην Ιθάκη
• Πεζοπορική διαδρομή σε εφτανησιώτικα εκκλησάκια στο Βαθύ
• Προβολές βραβευμένων ταινιών animation
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα αποσταλούν: α) κατάλογος ξενοδοχείων και ενοικιαζόμενων δωματίων με πολύ μειωμένες τιμές για το Θερινό Πανεπιστήμιο, και β) πληροφορίες για τρόπους μετάβασης στην Ιθάκη και οικονομικότερα μέσα μετακίνησης ανάλογα με τον τόπο αναχώρησης. Επίσης, όλοι οι συμμετέχοντες και οι συνοδοί τους θα έχουν πολύ μειωμένες τιμές σε εστιατόρια.
Ενότητες μαθημάτων (εργαστηριακά μαθήματα)
1η ενότητα: Αναπτύσσοντας την πολλαπλή νοημοσύνη στην εκπαίδευση
Οι συμμετέχοντες εισάγονται στη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης με συμμετοχικές διδακτικές τεχνικές. Εργάζονται σε μικρές ομάδες και διαμορφώνουν εκπαιδευτικό υλικό (με τη μορφή Φύλλων Εργασίας) για εκπαιδευτική βαθμίδα της επιλογής τους (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο, εκπαίδευση ενηλίκων), σχεδιάζοντας εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν την πολλαπλή νοημοσύνη των μαθητών.
• Τι σημαίνει πολλαπλή νοημοσύνη; Ποια είναι τα είδη νοημοσύνης και πώς αναγνωρίζονται; Η θεωρία πολλαπλής νοημοσύνης του Gardner.
• Πώς διδάσκονται τα είδη νοημοσύνης; Πώς διαμορφώνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την ανάπτυξη διαφορετικών ειδών νοημοσύνης;
• Πώς μπορούν να διδαχτούν διάφορα γνωστικά αντικείμενα ώστε οι μαθητές /εκπαιδευόμενοι να αξιοποιούν και να αναπτύσσουν όλες τις νοημοσύνες;
• Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν την πολλαπλή νοημοσύνη;
2η ενότητα: Τρόποι/στυλ μάθησης (learning styles) και πολλαπλή νοημοσύνη
Στο εργαστήριο θα διερευνηθούν οι δυνατότητες συνδυασμού της θεωρητικής προσέγγισης του H. Gardner για την πολλαπλή νοημοσύνη, με τα ευρήματα για τους διαφορετικούς τρόπους/στυλ μάθησης (learning styles). Οι συμμετέχοντες εργάζονται σε ομάδες και συμπληρώνουν το εκπαιδευτικό υλικό του 1ου εργαστηρίου, με βάση:
• τη σύνδεση των τρόπων μάθησης με τις διαφορετικές στρατηγικές και μεθόδους που υιοθετούν οι μαθητές για την απόκτηση νέας γνώσης, την ανταπόκριση σε νέα ερεθίσματα και εμπειρίες, αλλά και την επικοινωνία και αλληλεπίδραση με τα άλλα μέλη της ομάδας.
• την ανάδειξη δυνατοτήτων ανάπτυξης συγκεκριμένων τύπων νοημοσύνης σε μαθητές με διαφορετικούς προτιμώμενους τρόπους μάθησης.
• την αξιοποίηση διαφορετικών διδακτικών τεχνικών για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης (μελέτες περίπτωσης, παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων, μελέτη πεδίου, debate, χαρτογράφηση εννοιών, κ.λπ.)
3η ενότητα: Το παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης της πολλαπλής νοημοσύνης
Οι συμμετέχοντες σε μικρές ομάδες, εργάζονται στο πεδίο και αξιοποιούν το περιβάλλον για να κατανοήσουν την πολλαπλότητα της νοημοσύνης. Με το κλασικό παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού προσεγγίζουν και κατανοούν και αξιοποιούν όλες τις νοημοσύνες. Μάθηση και επιστήμη, περιπέτεια και γέλιο.
• Ο τόπος του παιχνιδιού είναι το Βαθύ, πρωτεύουσα της Ιθάκης και ο Οδυσσέας είναι ο ήρωας που εμπνέει τις «δοκιμασίες» κάθε ομάδας.
• Οι διαφορετικές πτυχές της πολλαπλής νοημοσύνης είναι τα εφόδια και τα ειρηνικά όπλα των παικτών.
• Οι «δοκιμασίες» είναι εμπνευσμένες από τα Μαθηματικά, τη Φυσική, τη Χημεία, την Ιστορία, τη Μυθολογία, τη Γλώσσα, τη Βιολογία και άλλα μαθήματα.
• Οι ομάδες στο τέλος θα έχουν την ευκαιρία να διαμορφώσουν και το δικό τους μικρό κυνήγι θησαυρού με σαφή εκπαιδευτικό στόχο για την ανάπτυξη της πολλαπλής νοημοσύνης των μαθητών τους.
4η ενότητα: Πολλαπλή νοημοσύνη και συνεργατικά ψηφιακά περιβάλλοντα (wiki)
Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τρόπους ανάπτυξης της πολλαπλής νοημοσύνης μέσω της αξιοποίησης των ΤΠΕ με εστίαση στα συνεργατικά ηλεκτρονικά περιβάλλοντα wiki. Εργάζονται σε ομάδες και εμπλέκονται ενεργά σε όλα τα στάδια δημιουργίας και αξιοποίησης ενός wiki. Ολοκληρώνεται το εκπαιδευτικό υλικό που ξεκίνησε στο πρώτο εργαστηριακό μάθημα, αναρτάται στο wiki και παρουσιάζεται από κάθε ομάδα.
• ΤΠΕ & πολλαπλή νοημοσύνη. Η αξιοποίηση των wiki στην εκπαίδευση.
• Οδηγίες δημιουργίας wiki. Εργαλεία μορφοποίησης και μενού ρυθμίσεων.
• «Ανέβασμα» στο wiki κειμένου, εικόνων, βίντεο και άλλων αρχείων.
• Αξιοποίηση του wiki ως περιβάλλοντος παρουσίασης των εκπαιδευτικών υλικών
Επίσης θα πραγματοποιηθεί ένα απογευματινό δίωρο εργαστήριο με θέμα: «Επεξεργασία & δημιουργία video για εκπαιδευτική χρήση». Οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με το πρόγραμμα επεξεργασίας βίντεο (movie maker), μαθαίνουν πώς να κάνουν μοντάζ του υλικού τους, να ενθέτουν εικόνες και ήχο.
Καθημερινά, αμέσως μετά τη λήξη των εργαστηριακών μαθημάτων, θα ακολουθούν διαλέξεις, προβολές και συζήτηση.
Μέθοδος διδασκαλίας-Διδάσκοντες
Βιωματική διδασκαλία και εργασία σε μικρές ομάδες με την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευόμενων. Οι διδάσκοντες είναι πανεπιστημιακοί, ερευνητές και συγγραφείς. Μεταξύ αυτών η Ελένη Σβορώνου, M.Sc., συγγραφέας, υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης WWF-Ελλάς, η Βιβή Βασάλα, καθηγήτρια-σύμβουλος στο ΕΑΠ, ο Θανάσης Καραλής, αν. Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, η Μαρία Γκιρτζή, καθηγήτρια-σύμβουλος στο ΕΑΠ, Δόμνα Τσακιρίδου, υπ. διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Δρ. Σπύρος Σιάκας, σκηνοθέτης, Καθηγητής Εφαρμογών ΤΕΙ Αθηνών.
Ημερομηνίες διεξαγωγής-Διάρκεια
Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί από 12-18 Ιουλίου στο Βαθύ της Ιθάκης. Τα εργαστηριακά μαθήματα αρχίζουν στις 9.00, ολοκληρώνονται στις 13.30 και διαρκούν τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Η έναρξη των εργασιών γίνεται το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας, δηλ. πριν την έναρξη των εργαστηριακών μαθημάτων. Οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν φάκελο με εκπαιδευτικό υλικό. Διάρκεια: 30 ώρες βιωματικά εργαστήρια και διαλέξεις στην ΙΘΑΚΗ και 70 ώρες εξ αποστάσεως μελέτη του υλικού και εκπόνηση εργασίας (προαιρετικά). Συνολική διάρκεια προγράμματος: 30 (μόνο δια ζώσης, ΙΘΑΚΗ), 100 ώρες (δια ζώσης και εξ αποστάσεως).
Διάρκεια-Συνδρομή-Πιστοποιητικό συμμετοχής
Η συνδρομή στοιχίζει 160 Ευρώ για εγγραφές μέχρι 25/06/2014. Μετά τις 25 Ιουνίου και εφόσον υπάρχουν θέσεις η συνδρομή είναι 200 Ευρώ. Συνδρομές που προκαταβάλλονται δεν επιστρέφονται σε περίπτωση ακύρωσης.
Θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
Διαδικασίες συμμετοχής
Για την εγγραφή σας συμπληρώστε την αίτηση και στείλτε την με e-mail στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. Πληροφορίες: 6985641418 και 6975515476 (9.00-17.00) 6985641418 (17.00-21.00).

symmetoxi 20 6 14